Hulp als wonen (even) niet goed gaat

Iedereen verdient een fijn en veilig thuis. Ook mensen die om wat voor reden dan ook problemen ervaren die fijn en goed wonen in de weg staan. Wat als het (even) niet goed gaat? Waar kan je dan terecht?

Hieronder vind je een aantal opties en organisaties die je misschien kunnen helpen. Door mee te denken of te kijken. En we geven een overzicht van onderwerpen die te maken hebben met zelfstandig wonen: waar moet je aan denken en wat moet je kunnen om prettig te wonen. Voor jezelf én voor je buren. We gaan er bij Domijn ook vanuit dat je die onderwerpen kent en je je eraan houdt als je in één van onze huizen woont.

Veel gevraagd over Hulp als wonen (even) niet goed gaat

Kom je via de ‘gewone’ weg niet in aanmerking voor een sociale huurwoning? WoonStAP kan helpen

Algemeen

WoonStAP is een samenwerking tussen wijkteams, zorg- en hulpverleners en woningcorporaties in Enschede. Samen denken zij mee over hoe mensen die via de ‘gewone’ weg niet (meer) in aanmerking komen voor een woonplek, dat toch weer kunnen. Bijvoorbeeld mensen met een negatieve huurdersverklaring. Zit jij in zo’n situatie? Misschien kan WoonStap je helpen.

De partners van WoonStAP kijken samen met jou en jouw hulpverlening naar de redenen waarom je nu niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. En of er oplossingen voor zijn. WoonStAP zorgt ervoor dat iemand de problemen waar hij of zij mee zit, kan aanpakken. Zodat iemand weer klaar is om te wonen en leven in een sociale huurwoning. Zonder dat de problemen of overlast waar ze voor zorgden terug komen. Huurders krijgen een tweede kans onder goede begeleiding.

Goed om te weten over WoonStAP:
- Aanmelden kan alleen via een hulpverlener of wijkcoach.
- WoonStAP = géén urgentiecommissie. Je krijgt geen voorrang op woningen.
- Meer weten? Je vindt meer informatie in deze flyer.

Extra steuntje in de rug nodig door onverwachte kosten? Bijzondere bijstand kan helpen

Algemeen

Heb je moeite om je rekeningen te betalen? Dan is het extra vervelend als je voor onverwachte kosten komt te staan. Soms kan de gemeente (gedeeltelijk) bijspringen met bijzondere bijstand. En ook de Stadsbank helpt je op weg door Budgetbeheer of Budgetzorg.

Meer informatie over bijzondere bijstand:
https://www.enschede.nl/werk-inkomen/uitkering/bijzondere-bijstand 

Lees hier meer over Budgetbeheer en Budgetzorg van de Stadsbank:
https://stadsbankoostnederland.nl/wij-bieden/budgetbeheer/
https://stadsbankoostnederland.nl/wij-bieden/budgetzorg/

Burenruzie of –irritaties: Hoe ga je daarmee om?

Algemeen

Beter een goede buur dan een verre vriend, zeggen ze wel eens. Maar soms zit dat anders. Want als je ruzie hebt met je buren, of je ergert je ergens aan. Dan is dat echt lastig. Hoe los je dat op? De eerste stap is in gesprek gaan. En dat is soms best moeilijk. Bekijk daarom eens onderstaande video met tips hoe je dat aanpakt. En lossen gesprekken het probleem niet op? Dan adviseren we je om Buurtbemiddeling in te schakelen.

Video met tips over in gesprek gaan met je buren:
https://www.youtube.com/watch?v=qYaqec5xKo8

Website buurtbemiddeling:
http://www.buurtbemiddelingenschede.nl/

Voor het eerst of weer zelfstandig wonen, omdat dat eerder niet ging: Waar moet je aan denken?

Algemeen

Stel je gaat weer of voor het eerst zelfstandig wonen. Omdat dat eerder – om wat voor reden ook – niet ging. Wat betekent zelfstandig wonen eigenlijk? Wat moet je dan kunnen? Hieronder vind je een overzicht van de dingen waar we bij Domijn vanuit gaan dat je kan en doet als het om wonen gaat. Misschien allemaal logische dingen. Misschien ook niet. Maar in ieder geval wel goed om te weten en rekening mee te houden!

  • Financiën beheer je zelf. Of je hulpverlener helpt je hiermee.
  • Je onderhoudt zelf je huis. Daar horen ook je tuin, balkon of portiek bij. Als je die hebt.
  • Overlast is niet tof voor de buren. En daarom veroorzaak je dat ook niet.
  • Jíj bent verantwoordelijk voor wat er in en om jouw huis gebeurt: ook voor wat bijvoorbeeld jouw bezoek doet.
  • Heb je last van je buren, of klagen zij over iets wat jij doet? Dan ga je daar rustig met elkaar over in gesprek.
  • In jouw huis mag je geen drugs dealen, hennep telen, prostitutie of andere bedrijfsmatige activiteiten uitvoeren. Doe je dat wel? Of doet iemand anders dat vanuit jouw huis? Dan ontbinden we het huurcontract met je.
  • Je onderhoudt goed contact met Domijn: is er iets aan de hand met je woning of je huur? Dan laat je het aan ons weten. We verwachten dat je ons netjes te woord staat. Dan gaan we graag met je in gesprek!
  • Je krijgt van ons een huurcontract met daarbij onze huurvoorwaarden. En je weet wat daarin staat.
  • Het is fijn als je een behulpzame buur bent!

Kan ik urgentie aanvragen?

Algemeen

Nee, dat kan niet. Wij werken namelijk met een lotingssysteem. Zo maakt iedereen evenveel kans op een woning. Hoe vaker je reageert, hoe meer kans je hebt op een woning. Wil je meer lezen over ons lotingssysteem? Klik dan hier.

Ben je dringend op zoek naar een woning?
Reageer dan zoveel mogelijk. En doe dat ook bij andere woningcorporaties in de buurt. Dat maakt de kans dat je een fijn (t)huis krijgt natuurlijk veel groter. 

Schakel geen hulp in om urgentie aan te vragen
Er zijn organisaties die zeggen dat ze (tegen betaling) kunnen helpen met het recht op urgentie. Hierdoor zou je sneller een sociale huurwoning toegewezen krijgen. Dat klinkt natuurlijk heel mooi. Maar omdat wij geen urgentieregeling hebben, heeft het geen zin om zo’n organisatie in te schakelen. Doe dat dus ook niet. Het zou namelijk jammer zijn dat je hier geld voor betaalt en er niks voor terug krijgt. Want ook als je zo'n organisatie inschakelt, kom je niet in aanmerking voor urgentie. 

Bijzondere gevallen
We hebben met een aantal partijen afspraken gemaakt. In heel bijzondere gevallen kan een woning dan zonder loting worden verhuurd. Maar dat gebeurt echt alleen in heel bijzondere situaties. De woning is dan onderdeel van de hulpverlening. En er moet een duidelijk plan en doel liggen. Een scheiding of relationele problemen vallen daar, hoe vervelend ook, niet onder.

Voor mensen die in Losser wonen kunnen andere regels gelden vanuit de gemeente urgentieverordening. Klik hier voor meer informatie.