Toewijzen van woningen

Veel mensen zijn op zoek naar een fijn thuis in het mooie Haaksbergen, Enschede, Losser of Overdinkel. We doen ons best om iedereen zo snel mogelijk aan een eigen plek te helpen. 
Maar omdat er meer mensen een woning zoeken dan wij beschikbaar hebben, kunnen we niet iedereen tegelijk helpen. Daarom werken we vanaf 2 juni 2025 op twee manieren: loting én inschrijfduur. 

Hoe werkt dat precies? 
We verdelen onze woningen vanaf nu als volgt: 

  • 37,5% van de woningen bieden we aan op inschrijfduur: degene die het langst ingeschreven staat, krijgt als eerste de kans.
  • 62,5% van de woningen blijven we verloten: iedereen maakt evenveel kans, ongeacht hoelang je bent ingeschreven.

Deze verdeling geldt voor woningen in Enschede, Haaksbergen en Losser. 

Waarom deze verandering? 
We zien dat mensen steeds langer moeten wachten op een woning, vooral als ze specifieke woonwensen hebben. Door een deel van de woningen op inschrijfduur aan te bieden, geven we mensen die al lang ingeschreven staan meer kans. Tegelijkertijd blijft de loting bestaan, zodat ook starters of mensen die snel een woning nodig hebben kans blijven maken. 

Hoe weet je hoe een woning wordt aangeboden? 
Bij elke advertentie op WoningHuren.nl staat duidelijk vermeld of de woning wordt verloot of op inschrijfduur wordt aangeboden. Jouw eigen inschrijfduur zie je als je inlogt bij WoningHuren.nl onder ‘Mijn gegevens’. Soms kunnen niet alle woningzoekenden reageren op een woning. Bijvoorbeeld als er speciale afspraken zijn gemaakt over een gebouw of buurt. In dat geval leggen we dit duidelijk uit in de advertentie. 

En hoe zit het met voorrang? 
In sommige gevallen krijgen mensen voorrang op een woning. Bijvoorbeeld: 

  • Als je woning wordt gesloopt
  • Als je onder een voorrangsregeling in Losser of Haaksbergen valt 

Lees hier meer over de voorrangsregels. 

Wil je weten hoe het toewijzen van woningen aan statushouders werkt? Bekijk dan de veelgestelde vraag hieronder: ‘Hoe gaat het toewijzen van woningen aan statushouders?’ 

Hoe snel krijg ik een woning? 
Gemiddeld vinden woningzoekenden binnen een jaar een fijn nieuw (t)huis. Hoe vaker je reageert, hoe groter de kans. Heb je een voorkeur voor een bepaalde buurt of woningtype? Dan kan het wat langer duren. 

Krijg je de woning altijd als je bent ingeloot of bovenaan staat? 
Niet altijd. We kijken ook of de woning bij je past. Soms wijzen we een woning niet toe. Bijvoorbeeld: 

Financiële redenen 

  • Je inkomen past niet bij de woning
  • Je hebt een huurschuld 

Redenen rond woonsituatie 

  • Je kunt (nog) niet zelfstandig wonen
  • De woning past niet bij jouw situatie, of het is geen goede match met de buren
  • Je hebt een negatieve verhuurderverklaring 

Praktische redenen 

  • Je hebt ondertussen een andere woning geaccepteerd
  • Je voldoet niet aan de voorwaarden of voorrangsregels uit de advertentie 

Veel gevraagd over Toewijzen van woningen

Hoe werkt de loting?

Algemeen

Onze loting is eigenlijk niet heel anders dan andere lotingen die je misschien al kent. Hoe je mee doet aan deze? Nou, als je ingeschreven én ingelogd bent op WoningHuren.nl, dan zie je meteen of die leuke woning passend is voor jou. Is dat het geval? Dan hoef je alleen nog maar te reageren en doe je mee met de loting.

De loting zelf is een heel technisch verhaal, maar we maken het graag wat makkelijker. Het is eigenlijk een soort bak waar we alle reacties in verzamelen. En uit deze bak worden dan, na de reactieperiode van 4 dagen, automatisch drie willekeurige reacties gekozen. Dit zijn de eerste drie kandidaten en zij worden uitgenodigd om de woning te komen bekijken.

Ik krijg maar geen woning toegewezen, wat nu?

Algemeen

Reageer je op alle beschikbare woningen bij Domijn, de Woonplaats en Ons Huis? Dan vind je normaal gesproken binnen 12 maanden een woning. Heel soms kan het gebeuren dat iemand telkens pech heeft bij de loting en er niet in slaagt om binnen een jaar een woning te vinden. Reageer je al 12 maanden op alle woningen waar je met jouw inschrijving op kunt reageren? En heb je geen aanbod geweigerd? Dan nemen wij contact met je op. 

Je hoeft hierover dus zelf geen contact met ons op te nemen. Wat je wel kan doen is ervoor zorgen dat jouw gegevens in WoningHuren.nl kloppen zodat we je makkelijk kunnen bereiken. 

Hoe gaat het toewijzen van woningen aan statushouders?

Algemeen

De gemeente Enschede heeft elk jaar een zogenoemde taakstelling om statushouders een thuis te bieden binnen de gemeente. Zij vragen daarbij hulp van de corporaties. De aanvragen worden verdeeld onder de vijf Enschedese corporaties: De Veste, De Woonplaats, Domijn, Ons Huis en SJHT.

Hoe werkt dat dan precies? Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) doet bij de gemeente een aanvraag voor een woning voor een specifiek huishouden. En de gemeente legt die aanvraag op haar beurt neer bij de corporaties. Wij zoeken een woning die bij het inkomen en de huishoudsamenstelling past. Daarbij kijken we ook naar de wijk en omgeving waar die ligt. Is de woning op alle onderdelen passend? Dan bieden we die aan. Het aanbod is éénmalig. Wordt de woning niet geaccepteerd, dan moet de statushouder zelf op zoek. Het komt soms voor dat statushouders ook zelf reageren op ons woningaanbod. Dan telt de woning ook mee voor de gemeente in de taakstelling.

In 2020 gingen er 10 woningen naar statushouders en werden er 793 verloot. In 2021 gingen er 37 woningen naar statushouders en werden er 873 verloot.

Hoe bepalen jullie of een woningzoekende een woning wel of niet krijgt?

Algemeen

Als je ingeloot bent voor een woning vragen we je om een aantal gegevens toe te sturen. En regelmatig gaan we in gesprek met jou als woningzoekende. We kijken in dat gesprek bijvoorbeeld of een woning past in financiële zin. En of de woning een geschikte plek is om te wonen voor de woningzoekende zelf en voor de buurt. We bespreken waar je naar op zoek bent. Ook je huidige woon- of verblijfplaats en je woonverleden komen aan bod. Op basis van jouw gegevens en/of ons gesprek bepalen we of we de woning aan je verhuren.

Wat gebeurt er als een kandidaat de woning waarvoor hij is ingeloot niet krijgt?

Algemeen

Wij vinden dat iedereen een goed thuis verdient. Ben je als woningzoekende ingeloot voor een woning maar wijzen we die niet toe? Dan bespreken we met je wat er aan de hand is. En we kijken of er andere mogelijke oplossingen zijn.