Passend toewijzen

Wat is passend toewijzen?

Tot welke huurprijs mag je een woning huren? Dit hangt af van het aantal mensen waarmee je wil samenwonen en jullie verzamelinkomen. Volg dit stappenplan om er achter te komen wat Passend Toewijzen voor jou betekent.

Bij het toewijzen van een woning kijken wij of je inkomen klopt met de woning die je wilt huren. Wij geven je hierover een passend advies. Dit advies kan zijn dat je de woning zonder problemen kunt huren. Maar in sommige gevallen adviseren we je ook om dit niet te doen.

Let op: is jouw verzamelinkomen hoger dan €56.000? Dan val je niet onder de regels van passend toewijzen. We verwijzen je dan door naar ons aanbod in het geliberaliseerde segment.

Gerelateerde vragen

Wat is flexibel huren?

Algemeen

Een aantal van onze woningen hebben het kenmerk flexibel huren. Bij deze woningen staat op de foto een knop met de tekst ‘voor deze woning gelden 2 huurprijzen’. Wat je voor deze woning betaalt, hangt af van je leeftijd en inkomen. Ben je jonger dan 23 jaar en heb je huurtoeslag nodig om de huur te kunnen betalen? Dan is de huurprijs maximaal € 442,46 (prijspeil januari 2022). In alle andere gevallen betaal je de hogere huurprijs die in de advertentie staat. Ook bij flexibel huren hebben alle woningzoekenden bij de loting evenveel kans.

Meer over dit onderwerp

Kan ik mijn eigen vermogen mee laten tellen bij de toewijzing van een woning?

Algemeen

Wij wijzen een woning passend toe. Het inkomen moet passen bij de kale huurprijs van een woning. Maar soms telt ook het eigen vermogen dat iemand heeft mee. Is jouw eigen vermogen hoog genoeg, dan kan je misschien wel een woning huren met een hogere kale huurprijs.

Voorwaarden:

  • Tenminste 1 persoon in jouw/jullie huishouden is AOW-gerechtigd
  • Jij of jullie hebben een groot eigen vermogen door bijvoorbeeld spaargeld of door overwaarde van een huidige koopwoning

Wil jij dan inderdaad een eigen vermogen aan ons doorgeven? Dat doe je hier gemakkelijk zelf. Wij passen dan het verzamelinkomen aan zodat je ook op de duurdere sociale woningen kunt reageren. 

Meer over dit onderwerp
a a