Sloop, verduurzaming en nieuwbouw Varvik-Diekman

Tijdens een informatieavond op 18 januari 2022 vertelden we onze huurders in Varvik-Diekman over de plannen voor hun buurt. Een groot deel van de huidige woningen van Domijn in Varvik-Diekman is ‘op’. Daarom vervangt de corporatie ze door zo’n 170 nieuwbouwwoningen. Daarnaast verduurzamen we 80 beneden-bovenwoningen. De plannen zijn ingrijpend voor de bewoners.

Onafhankelijk onderzoek naar toekomst woningen Varvik-Diekman
In 2020/2021 lieten we een onafhankelijk onderzoek doen naar de 270 woningen die we in Varvik-Diekman hebben. En daaruit bleek dat een groot deel van de woningen sterk verouderd is. Ze zijn ‘op’. Als het al mogelijk is om ze weer te laten voldoen aan de eisen van nu en die in de toekomst, zijn de kosten te hoog. Daarom vervangen we 190 woningen door nieuwbouw. Het gaat om de huizen die de ‘witte woningen’ worden genoemd. Voor de overige woningen, 80 boven- en benedenwoningen aan de rand van de buurt, geldt dat ze nog wel verduurzaamd kunnen worden. Deze woningen maken we klaar voor een duurzame toekomst.

De nieuwbouwplannen zijn klaar
Op 19 december 2022 presenteerden we de nieuwbouwplannen aan de huurders. Domijn bouwt 169 woningen terug. Daarvan zijn er 153 eengezinswoningen, die zowel geschikt zijn voor 1- en 2-persoonshuishoudens als voor kleinere gezinnen. Het overgrote deel daarvan, 131 woningen, is bestemd voor sociale huur.

De 22 overige eengezinswoningen vallen straks in de middenhuur. Dit zijn woningen met een huurprijs tussen € 875 en € 975 per maand.
Steeds meer mensen zoeken een betaalbare woning in deze prijsklasse, ook doordat de prijzen van koopwoningen sterk gestegen zijn. Daarnaast komen er ook 16 studio’s speciaal voor jongeren tot 23 jaar. Zodat zij ook een kans krijgen om in de buurt te wonen of te blijven wonen.De buurt wordt ruimer opgezet, groener en duurzamer. Met bredere straten, meer parkeerplekken en meer beplanting. Dat geeft niet alleen een omgeving waar huurders fijn wonen en leven. Het groen zorgt ook voor klimaatadaptatie. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met het extremere weer dat we steeds vaker zien. Zodat overlast bij hevige regenbuien wordt tegengegaan. En het groen zorgt voor verkoeling in de steeds warmere zomers.

De huidige bewoners hebben de 1e keus bij de nieuwe woningen
Ondertussen hebben bijna 100 van de 190 bewoners al een andere woning gevonden. Op dit moment wonen er minder bewoners dan er nieuwe woningen worden gebouwd. Van de nu nog wonende bewoners kozen 75 bewoners voor een nieuwe woning op Varvik-Diekman.

Blijven er woningen over?
Deze bieden we in de 1e helft van 2024 aan op www.WoningHuren.nl. Dan bieden we eerst de woningen uit fase 1 aan. De overgebleven woningen uit fase 2 en 3 komen eind 2024 en eind 2025 voor verhuur beschikbaar. 

Sloop én nieuwbouw van de woningen vanaf najaar 2023
De sloop en nieuwbouw gebeurt in 3 fasen.  Vanaf 18 september 2023 start de sloop van fase 1. En gelijk daarop volgt hier de nieuwbouw in fase 1. Pas als dit klaar is, starten we met de sloop en nieuwbouw van fase 2. En daarna volgt op dezelfde manier fase 3. De verwachting is dat de totale sloop en nieuwbouw tot 2026/2027 duurt. Door het proces in fasen uit te voeren willen we voorkomen dat er te veel overlast ontstaat voor de bewoners. En dat er te veel druk op de woningmarkt ontstaat. De overige woningen, 80 boven- en benedenwoningen aan de rand van de buurt, verduurzamen we. De planning is dat dit start in 2026.

Neem hier alvast een kijkje in de wijk
Hoe werkt het?

  • dubbelklik op de foto
  • beweeg met de muis de foto voor een 3D beeld

Diekmanspad

Diekmanstraat

M.H. Viottastraat

In één oogopslag

Plaats
Enschede
Aanbod
Huur
Type
Nieuwbouw en Renovatie
Verkoper/verhuurder
Domijn
a a