Sloop, verduurzaming en nieuwbouw Varvik-Diekman

De komende jaren vervangen we 190 woningen in Varvik-Diekman door nieuwbouwwoningen. Het gaat om de huizen die de ‘witte woningen’ worden genoemd. 80 boven- en benedenwoningen aan de rand van de buurt verduurzamen we. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden in fase 1 begonnen.  

In 2020/2021 lieten we een onafhankelijk onderzoek doen naar de woningen 
Daaruit bleek dat een groot deel van de woningen sterk verouderd is. Ze zijn ‘op’. Als het al mogelijk is om ze weer te laten voldoen aan de eisen van nu en die in de toekomst, zijn de kosten te hoog. Daarom besloten we de 190 woningen te vervangen. Voor de overige woningen, 80 boven- en benedenwoningen aan de rand van de buurt, geldt dat ze nog wel verduurzaamd kunnen worden. Deze woningen maken we klaar voor een duurzame toekomst. 

We bouwen 169 sociale huurwoningen terug 
Daarvan zijn er 153 eengezinswoningen, die zowel geschikt zijn voor 1- en 2-persoonshuishoudens als voor kleinere gezinnen. Het overgrote deel daarvan, 131 woningen, is bestemd voor sociale huur. De 22 overige eengezinswoningen vallen straks in de middenhuur. Dit zijn woningen met een huurprijs tussen € 875 en € 975 per maand. Steeds meer mensen zoeken een betaalbare woning in deze prijsklasse, ook doordat de prijzen van koopwoningen sterk gestegen zijn. Daarnaast komen er ook 16 studio’s speciaal voor jongeren tot 23 jaar. Zodat zij ook een kans krijgen om in de buurt te wonen of te blijven wonen. 

De buurt wordt ruimer opgezet, groener en duurzamer 
Met bredere straten, meer parkeerplekken en meer beplanting. Dat geeft niet alleen een omgeving waar huurders fijn wonen en leven. Het groen zorgt ook voor klimaatadaptatie. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met het extremere weer dat we steeds vaker zien. Zodat overlast bij hevige regenbuien wordt tegengegaan. En het groen zorgt voor verkoeling in de steeds warmere zomers. De sloop en nieuwbouw gebeurt in 3 fasen 
De sloop van de woningen in fase 1 is inmiddels gestart. Gelijk daarop volgt de nieuwbouw in fase 1. Pas als dit klaar is, starten we met de sloop en nieuwbouw van fase 2. En daarna volgt op dezelfde manier fase 3. De verwachting is dat de totale sloop en nieuwbouw tot 2026/2027 duurt. Door het proces in fasen uit te voeren willen we voorkomen dat er te veel overlast ontstaat voor de bewoners. En dat er te veel druk op de woningmarkt ontstaat. De verduurzaming van de 80 boven- en benedenwoningen aan de rand van de buurt start in 2026.

We slopen de woningen niet zomaar 
Zo zorgden we natuurlijk eerst voor een nieuw, soms tijdelijk, thuis voor de bewoners in fase 1. En we plaatsten nestkastjes op een aantal woningen in de omgeving, zodat de vleermuizen een nieuw onderdak vonden. Tijdens Tweedeplants redden we een heleboel plantjes van de sloop! Maar ook de sloop zelf gaat niet zomaar. We vroegen Reko Raalte om duurzaam te slopen. Dat betekent dat we de grondstoffen die vrijkomen, weer zoveel mogelijk in andere projecten toepassen. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld CV-ketels en keukenblokken. Maar ook aan tuinmaterialen zoals schuttingen, terrastegels en hekwerken. Zijn ze nog goed? Dan geven we ze een tweede leven in bijvoorbeeld andere tuinprojecten. Dit zorgt voor minder afval.  

Kunnen we materialen uit de woning niet opnieuw gebruiken? Dan recyclen we het. 80% van het gewicht van alle sloopmaterialen wordt door RekoRaalte hoogwaardig gerecycled. Dat betekent dat een materiaal na verwerking terugkomt als grondstof voor hetzelfde product. Zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. En het verkleint de CO2-uitstoot. We kijken ook naar de uitstoot van CO2 bij het transport. We zetten bijvoorbeeld een hybride rupskraan in. Deze werkt op fossiele brandstof én op stroom. En we verwerken de materialen zo dicht mogelijk bij de bouwplaats. Want dat scheelt weer CO2-uitstoot bij het transport. Zo dragen we ook tijdens de sloop ons steentje bij aan een duurzamere wereld! 

Ook wonen in een nieuwbouw woning op Varvik-Diekman?
De huidige bewoners hebben de 1e keus bij de nieuwe woningen. Maar niet iedereen kiest ervoor om terug te keren. Een deel van de bewoners kiest voor een fijn thuis op een andere plek. Maar een groot deel van de bewoners keert terug. Blijven er toch woningen over? Dan bieden we ze in de 1e helft van 2024 aan op www.WoningHuren.nl. We bieden dan eerst de woningen uit fase 1 aan. De overgebleven woningen uit fase 2 en 3 komen eind 2024 en eind 2025 voor verhuur beschikbaar. 

Benieuwd hoe het eruit gaat zien? 
Neem hier alvast een kijkje in de wijk. Hoe werkt het?  

  • dubbelklik op de foto
  • beweeg met de muis de foto voor een 3D beeld

Diekmanspad

Diekmanstraat

M.H. Viottastraat