Opgeleverd - Performance Factory

Hoe bieden we jongeren aan de start van hun carrière een interessante plek, zodat ze zich blijvend vestigen in Enschede? Rondom die centrale vraag bundelen De Veste en Domijn hun krachten om jong talent in Enschede passende leefplekken te bieden. Onder het nieuwe merk Bundle ontwikkelen we wooncommunities waar jongeren die aan de start van hun carrière staan samen wonen, werken en elkaar ontmoeten. Daarmee biedt Bundle nieuwe, interessante kansen aan een groep die veel last heeft van de krapte op de woningmarkt. Ook draagt ons samenwerkingsverband bij aan de Enschedese ambitie om meer talent te binden aan de stad.

Bundle biedt straks verschillende wooncommunities die aansluiten bij wat jongeren willen
Daarom ontwikkelen we het nieuwe woonconcept niet alleen voor maar ook mét de doelgroep. De eerste wooncommunity is al in aanbouw. En wordt naar verwachting in de eerste helft van 2024 opgeleverd: de wooncommunity op de Performance Factory in hartje Enschede. 

Maar daar blijft het niet bij. De komende jaren ontwikkelt Bundle wooncommunities op verschillende plekken in de stad. Het karakter en de doelgroep van de community verschillen per locatie. Maar de rode draad is altijd jonge, ambitieuze mensen aan het begin van hun carrière, die een plek voor zichzelf willen maar er ook bewust voor kiezen om op een actieve manier in de community samen te wonen, te werken en te ontmoeten.

Starters op de arbeidsmarkt wonen, werken en ontmoeten elkaar straks op de Performance Factory 
Begin 2024 levert Bundle de eerste wooncommunity op de Performance Factory op: 185 studio’s en 17 woon-werkstudio’s in hartje Enschede. De wooncommunity is bedoeld voor jongeren die na hun opleiding starten aan hun eerste baan, of net een tweede stap in hun carrière zetten. Ook jonge ondernemers zijn welkom. Hiervoor zijn de woon-werkstudio’s beschikbaar. De Performance Factory biedt de bewoners straks een bedrijvige, inspirerende omgeving met een foodhal, kunst, cultuur, ambacht, sport én ondernemerschap.

Duurzaamheid is een belangrijke pijler in het project 
Op 7 juni 2022 ondertekenden Domijn en De Groot Vroomshoop het contract voor de bouw van het gebouw. “We hebben elkaar gevonden in onze gezamenlijke visie op dit duurzame bouwproject”, aldus Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager bij Domijn. “Bij het uitwerken van de plannen wilde Domijn zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruiken. Zo bouwen we de appartementen straks op uit massief houten modules die in een fabriek in Enschede worden gemaakt. Dit zorgt niet alleen voor een relatief snelle bouw. Maar het is ook een veel minder vervuilende grondstof. Ook op het vlak van logistiek is modulebouw veel duurzamer. Er hoeven bijvoorbeeld veel minder busjes en vrachtwagens naar de bouwplaats te rijden. En omdat de productielocatie op nog geen 6 kilometer van de bouwplaats staat, is de rit van de vrachtwagen die de kant-en-klare appartementen vervoert maar heel kort. En ook dat draagt bij aan duurzaam bouwen.” Tot slot worden er duurzame gevelpanelen gebruikt, die heel efficiënt geproduceerd worden en ook geschikt zijn voor hergebruik.

Niet alleen de bouw is duurzaam. Ook de bewoners wonen en leven straks duurzaam en energiezuinig. Oosterbroek gaat verder: “Een groot deel van de appartementen zijn van massief hout. Een materiaal dat een positieve invloed heeft op de gezondheid van bewoners. En ook nog eens heel goed isoleert. Verder komt in het hart van het gebouw een groene binnentuin. En ook aan de gevels is straks groen te vinden. Dat zorgt voor een fijne leefomgeving waar bewoners elkaar graag ontmoeten. Maar de beplanting zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Daarnaast vangt het regenwater op bij meer extreem weer. Ook plaatsen we zonnepanelen. En we sluiten het gebouw aan op het warmtenet van Ennatuurlijk, wat het meest duurzame van Nederland is.”

Verbinding tussen het voormalige fabrieksterrein en het stadscentrum 
Het woongebouw is het sluitstuk van de Performance Factory op een bijzondere locatie in hartje Enschede. Waarbij wonen, werken, ontmoeten en het verbreden van je horizon centraal staan. De begane grond is bestemd voor commerciële en maatschappelijke partijen, die een aanvulling zijn voor de Performance Factory. En die de juiste faciliteiten bieden aan de wooncommunity. 

In januari 2024 start de werving voor bewoners van de wooncommunity op de Performance Factory
Interesse? Hou onze website www.bundle.place in de gaten!