Bouw wooncommunity op de Performance Factory

De manier waarop mensen willen wonen, werken en leven verandert. We willen aan blijven sluiten op de wensen en behoeften van bewoners, óók als dat om nieuwe woonvormen gaat. Daarom bouwen we een woongebouw op de Performance Factory. Een plek waar young professionals en starters op de arbeidsmarkt straks wonen, werken en elkaar ontmoeten. Het gebouw telt 185 appartementen, 17 woon-werkstudio´s en op de begane grond zijn kantoor-, praktijk-, en atelierruimtes om de combinatie van wonen en werken te onderstrepen en waar te maken. De appartementen zijn voor starters op de arbeidsmarkt en worden rondom een gezamenlijke binnentuin gebouwd. Bij de woon-werkstudio’s richten we ons op startups: kleine, nieuwe bedrijven.

Mensen wonen straks samen in een prachtig gebouw in het centrum. De Performance Factory biedt bewoners een bedrijvige, inspirerende omgeving met een foodhal, kunst, cultuur, ambacht, sport én ondernemerschap.

Duurzaamheid is een belangrijke pijler in het project 
Op 7 juni 2022 ondertekenden Domijn en De Groot Vroomshoop het contract voor de bouw van het gebouw. “We hebben elkaar gevonden in onze gezamenlijke visie op dit duurzame bouwproject”, aldus Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager bij Domijn. “Bij het uitwerken van de plannen wilde Domijn zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruiken. Zo bouwen we de appartementen straks op uit massief houten modules die in een fabriek in Enschede worden gemaakt. Dit zorgt niet alleen voor een relatief snelle bouw. Maar het is ook een veel minder vervuilende grondstof. Ook op het vlak van logistiek is modulebouw veel duurzamer. Er hoeven bijvoorbeeld veel minder busjes en vrachtwagens naar de bouwplaats te rijden. En omdat de productielocatie op nog geen 6 kilometer van de bouwplaats staat, is de rit van de vrachtwagen die de kant-en-klare appartementen vervoert maar heel kort. En ook dat draagt bij aan duurzaam bouwen.” Tot slot worden er duurzame gevelpanelen gebruikt, die heel efficiënt geproduceerd worden en ook geschikt zijn voor hergebruik. 

Verbinding tussen het voormalige fabrieksterrein en het stadscentrum 
Het woongebouw is het sluitstuk van de Performance Factory op een markante locatie in hartje Enschede. De appartementen en woon-werkstudio’s zijn voor starters op de arbeidsmarkt. Waarbij wonen, werken, ontmoeten en talentontwikkeling centraal staan. De begane grond is bestemd voor commerciële en maatschappelijke partijen, die een aanvulling zijn voor de Performance Factory. Dat maakt de doorloop vanuit de stad naar de Performance Factory nog aantrekkelijker voor publiek. 

Ontwikkeling past perfect in woonvisie gemeente 
In de woonvisie van gemeente Enschede staat dat het aantrekken en vooral behouden van getalenteerde studenten en starters op de arbeidsmarkt de grootste opgave van Enschede en de regio is. Op dit moment zijn er niet voldoende appartementen voor deze doelgroepen in de stad. Met de ontwikkeling van de woningen voor young professionals en starters op de woningmarkt spelen we hier op in. Gemeente Enschede juicht het plan toe en is een belangrijke partner.

Start van de bouw aan het einde van het jaar 
De bouw op de Performance Factory is van start. Naar verwachting worden de woningen begin 2024 opgeleverd. In de loop van 2023 start de werving van bewoners. Over hoe die werving gaat lopen, werken we momenteel nog de plannen uit.

In één oogopslag

Plaats
Enschede
Aanbod
Huur
Type
Nieuwbouw
Aantal eenheden
202
Architect
Pr8 Architecten
Projectontwikkeling
De Groot Vroomshoop
Verkoper/verhuurder
Domijn
a a