Wateroverlast in de kelder of kruipruimte

Veel gevraagd over Wateroverlast kelders

Mijn kelder staat onder water. Wat moet ik doen?

Algemeen

Het regende de afgelopen periode veel meer dan normaal. Daarom staat het grondwater heel hoog. En is er veel wateroverlast. Helaas staan ook veel kelders onder water. Dat is enorm vervelend. Staat er water in je kelder?  

  • Meld dat dan bij ons. Dat kan door te bellen op 053-209 2 209. Of door een melding te maken via www.domijn.nl/mijndomijn.  
  • Zet daarnaast je spullen op een droge plek.  
  • Zorg ook dat er geen kortsluiting kan ontstaan. Haal daarom elektrische apparaten, stekkerdozen en verlengsnoeren weg.

We lossen de problemen natuurlijk het liefst direct op. Maar dat is door de grote druk niet altijd mogelijk.  

Hoe helpt Domijn me bij mijn ondergelopen kelder?

Algemeen

Maak je melding van wateroverlast in je kelder? Dan komt een Technisch Consulent kijken en bepalen wat er moet gebeuren. We krijgen op dit moment veel meldingen over wateroverlast. Daarom vragen we je bij je melding hoe hoog het water staat. Dat doen we om in te schatten hoe snel we het probleem op moeten lossen. 
 
Staat het water hoger dan 30 cm? Dan laten we een schoonmaakbedrijf het water zo snel mogelijk wegpompen. Zodat je je spullen op een andere, droge plek neer kan zetten. Staat het water lager? Dan is de situatie nog steeds supervervelend. Daarom plannen we ook een bezoek van een Technisch Consulent in. Maar we vragen hiervoor wat meer geduld. Dit duurt minimaal 2 weken.   
 
In alle gevallen geldt: 

  • Zet je spullen op een droge plek. 
  • En zorg dat er geen kortsluiting kan ontstaan. Haal daarom elektrische apparaten, stekkerdozen en verlengsnoeren weg. 

Hoe verhelpt Domijn dat mijn kelder in de toekomst onderloopt?

Algemeen

De hoeveelheid regen die de afgelopen periode viel was extreem. Zo lang het grondwater hoog staat, kan het water terugkomen in de kelders. Ook als we het water wegpompen.  
 
Waar het kan, dichten we scheuren en kieren. Kan dat direct? Dan doen we dat natuurlijk. Maar soms moeten we wachten tot het grondwater weer lager staat.  
 
Is er meer nodig? Die kelders brengen we in kaart. Dat doen we omdat we eerst kijken wat een goede oplossing is: wat is nodig. En is dat haalbaar? Ook kijken we of we misschien maatregelen moeten nemen in een hele straat of wijk.  
 
Helaas kunnen we niet verzekeren dat het water altijd wegblijft na een reparatie. We begrijpen dat dat enorm vervelend is. Maar scheuren en kieren blijven soms verborgen. En de druk van grondwater is erg groot. Zodat er altijd nieuwe scheuren en kieren kunnen ontstaan.  

Kan ik iets doen om te voorkomen dat mijn kelder in de toekomst onderloopt?

Algemeen

Als het zo enorm veel regent zoals de afgelopen periode. Dan is hoog grondwater niet tegen te houden. En kan je wateroverlast in de kelder helaas ook niet voorkomen.  
 
Je kan ons wel  helpen om scheuren en kieren in de kelderwand op te sporen. Zodat we die kunnen repareren. Hoe? Maak een foto van vochtvlekken bij kieren of scheuren. Die worden zichtbaar zodra het water zakt. Door de foto's is de kans groter dat we alle kieren en scheuren repareren. En er geen over het hoofd zien. 
 
Verder is het goed om: 

  • Geen waardevolle spullen in je kelder te zetten.  
  • Spullen niet op de vloer te zetten. Maar wat hoger. 
  • Je kelder of berging in de gaten te houden. Vooral als het veel en lang regent.   

Blijft het water weg uit mijn kelder als jullie het wegpompen?

Algemeen

Nee. Zolang het grondwater hoog staat, kan het water terug in de kelder stromen.   
Voor de meeste reparaties moeten we helaas wachten tot het grondwater zakt.  

Maken jullie mijn kelder ook schoon als jullie het water wegpompen?

Algemeen

Nee. We pompen kelders leeg. Maar maken deze niet schoon.  

Waarom pompen jullie kelders waar het water onder 30 cm. staat niet leeg?

Algemeen

Het liefst lossen we alle wateroverlast meteen op. Maar door de enorm hoge grondwaterstand, liepen heel veel kelders vol. En moeten we helaas keuzes maken. Daarom pakken we eerst te kelders aan waar dringend hulp nodig is. Natuurlijk helpen we ook bewoners waar het water lager staat. Maar hier vragen we wat meer geduld. 

Is het slecht voor mijn gezondheid als mijn kelder onder water staat?

Algemeen

De wateroverlast is ontstaan door heel veel regen die de afgelopen periode viel. Het is daarom een tijdelijk probleem. En dan is het niet schadelijk voor je gezondheid. Wel is het belangrijk dat je je huis goed blijft ventileren. En als het kan ook je kelder. Zo voorkom je schimmel. Want dat is niet goed voor je gezondheid.  

De spullen die in mijn kelder staan zijn kapot door het water. Wat nu?

Algemeen

We vinden het enorm vervelend dat je spullen kapot zijn. Helaas kunnen we hier niet bij helpen. We adviseren we je om de schade te melden bij je inboedelverzekering. Je kan die aanvraag het beste schriftelijk doen.