16
mei.

Grotere huishoudens krijgen voorrang bij het toewijzen

Tot nu toe kregen huishoudens van 3 of meer personen voorrang op grote eengezinswoningen. Dit verandert vanaf 1 juni. Iedereen kan reageren op de woningen. Maar grote huishoudens krijgen voorrang bij het toewijzen. Daarbij houden we rekening met het aantal gezinsleden en het aantal slaapkamers in de woning. De regel geldt voor alle grotere eengezinswoningen in Enschede en Haaksbergen.

Heeft een eengezinswoning 4 of meer slaapkamers? Dan krijgen huishoudens vanaf 5 personen of meer voorrang. Heeft een huis 3 slaapkamers? Dan geldt de voorrang voor huishoudens van 3 personen of meer. Zo proberen we te voorkomen dat grote gezinnen in een huis wonen dat eigenlijk te weinig ruimte biedt. 

Geen uitsluiting andere woningzoekenden
De nieuwe regel betekent niet dat andere woningzoekenden geen kans maken op een grote eengezinswoning. Iedereen mag namelijk op de woningen reageren als ze voldoen aan de regels van passend toewijzen. Zo houden we rekening met groeiende gezinnen. Alleen als er ook grotere gezinnen reageren, dan gaan die voor. We kiezen er met het veranderen van de regel bewust voor om geen woningzoekenden uit te sluiten. Reageren er geen grote huishoudens op een woning? Dan wordt er dus gewoon geloot. De nieuwe regel geldt alleen voor de grote eengezinswoningen. Op kleine eengezinswoningen kan iedereen reageren en geldt de voorrang voor grote gezinnen niet.

Bestaande afspraken en passend toewijzen
Soms vragen omstandigheden om een uitzondering op de regel. Bijvoorbeeld wanneer er afspraken zijn gemaakt bij complexen die in het verleden het seniorenlabel hadden, of over dorpsvoorrang. Deze afspraken blijven natuurlijk bestaan, want afspraak is afspraak. Naast de nieuwe voorrangsregel die geldt voor de grotere eengezinswoningen, gelden ook nog altijd de regels van het passend toewijzen. 

a a