26
apr.

Beperkte huurverhoging of zelfs -verlaging voor onze huurders

Samen met de overheid zetten de Enschedese corporaties zich in om wonen betaalbaar te houden. De prijzen voor levensonderhoud stegen afgelopen jaar snel. En dat raakte huishoudens hard. Daarom houden we de huurverhoging die vanaf 1 juli 2023 ingaat, beperkt. We kiezen er samen met de Enschedese corporaties voor om de gemiddelde huurverhoging voor sociale huurwoningen onder de 2,6% te houden: de maximale gemiddelde verhoging die landelijk is toegestaan. Daarnaast voeren we de landelijke huurverlaging door bij huurders met een inkomen tot 120% van het minimum loon. De huurprijs van deze huurders wordt vanaf 1 juli verlaagd naar € 575,03.

4.559 van onze huurders in Enschede, Losser en Haaksbergen krijgen een huurverlaging
De overheid voerde deze verlaging dit jaar in overleg met corporaties door. Om zo bij te dragen aan betaalbaar wonen en leven. Huurders die in 2021 een inkomen hadden tot 120% van het minimumloon en die een kale huur hebben tussen de € 575,03 en € 808,06, komen nu in aanmerking. Vanaf 1 juli verlagen we hun huur naar € 575,03. Goed om daarbij te vertellen dat de huurtoeslag wordt aangepast aan het nieuwe huurbedrag. Daardoor kunnen de uiteindelijke woonlasten van huishoudens van elkaar verschillen. De huurders die een huurverlaging krijgen ontvangen daarover rond 9 mei een brief.

Huurders die vóór 1 maart 2023 huurder waren en die ná 2021 met een inkomensval van tenminste een half jaar te maken kregen of krijgen, komen ook in aanmerking voor de huurverlaging. Zij kunnen deze tot 31 december 2024 zelf aanvragen.

Meer dan adviesrecht voor huurdersverenigingen
We denken elk jaar na over de huurprijs van jouw huis. Het belangrijkste blijft dat onze huurders fijn en betaalbaar wonen. Keuzes hierover maken we niet alleen. En daarom stelden we aan huurderverenigingen SHBL Losser, huurdersvereniging Haaksbergen en Bewonersrijk in Enschede de vraag: ‘Hoe moet volgens jullie de totale huurverhoging verdeeld worden?' Ze kwamen met een advies wat wij 1op 1 uitvoerden. Benieuwd hoe dit ging? Volg onze socials.

Waarom verhogen we de huur?
Voor het energiezuinig maken van woningen, onderhoud én de bouw van nieuwe woningen. Door te verduurzamen en duurzaam te bouwen verminderen we de woonlasten voor onze huurders. Zo zorgen we ervoor dat onze huurders een goed thuis hebben en houden.

We geven graag antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Je vindt de antwoorden hier.

 

a a