de Deelgever

Podcast over samenwerken aan de uitdagingen van de stad Enschede.

Enschede staat voor een aantal grote maatschappelijke vraagstukken. Denk aan energiearmoede, woningtekort, kansen(on)gelijkheid of talent vasthouden. Vraagstukken waar inwoners en organisaties allemaal mee te maken hebben. Én deel van uitmaken. Maar, die niemand alleen kan oplossen. Hoe zetten we dan stappen vooruit? Om dát te ontdekken maakten we een podcast: De Deelgever.

Iedere aflevering bespreken we een vraagstuk dat we alleen als deelgevers kunnen oplossen. We gaan in gesprek met gasten die hierin een rol spelen. En als het goed is zijn zij de eerste deelgevers in het thema. Net als jullie, onze luisteraars.

Luister de podcast

Deelgeverschap: wat is dat?

Deelgeverschap betekent dat je besluiten neemt die goed zijn voor de maatschappij. Het geheel zou je kunnen zeggen. Die keuze kan minder goed zijn voor jezelf of je eigen bedrijf. En tóch maak je die keuze. Waarom? Omdat je weet dat je als Deelgever onderdeel bent van een geheel. En het geheel is belangrijker dan jij als individu.

Deelgeven is dus het tegenovergestelde van het individueel denken waar we in onze westerse wereld aan gewend zijn. Want we kunnen het echt niet alleen. We hebben elkaar nodig om antwoorden te vinden op grote vraagstukken.

Aflevering 4: Woningen bouwen

Regelmatig komt het onderwerp voorbij in de media: er is een groot woningtekort in Nederland. En dan hebben we het niet alleen over het aantal. Maar bijvoorbeeld ook over passende woningen. Hoe zorgen we ervoor dat er voor iedereen in de stad een fijn, betaalbaar, duurzaam en passend thuis is? Daarover gaat deze aflevering van De Deelgever.

Gasten aan tafel:


 • Anne Graef, gemeente Enschede
 • John Slot, Domijn
 • Wout Haasjes, Nijhuis

Aflevering 3: Energie besparen

Het is misschien wel de grootste uitdaging van dit moment: energie besparen. Welke rol speelt deelgeverschap hierin? We bespreken het in aflevering 3 van De Deelgever! In deze aflevering hebben we 3 deelgevers uitgenodigd om mee te praten over energie besparen. Met wie kunnen we dit onderwerp beter bespreken dan met onze huurders?

Deelgevers te gast in deze aflevering:

 • Patrick Maneschijn,Reimarkt
 • Claudia Kerssies, huurder bij Domijn
 • Bastiaan Elders, projectcoördinator bij Domijn

Aflevering 2: Kwetsbare mensen

Het leven is niet voor iedereen altijd even makkelijk. Meer mensen dan we denken krijgen op enig moment te maken met grote uitdagingen. Bijvoorbeeld financiële problemen, verslaving, eenzaamheid of psychisch problemen. Die uitdagingen kunnen
zo groot worden dat iemand het even niet meer alleen kan. Hoe zorgen we ervoor dat er voor iedereen begrip en hulp is? En een fijne plek om te wonen en leven? Welke hulp is nodig en wie kan die bieden? Daarover gaat deze aflevering.

Deelgevers te gast in deze aflevering:

 • René Droste, projectleider wonen en zorg bij WoonStaP
 • Marc Kokkelink, consulent wijkbeheer bij Domijn
 • Denise Bosma, ervaringsdeskundige bij Ixta Noa

Aflevering 1: Energiearmoede

Energiekosten zijn torenhoog. En ze blijven maar stijgen. Veel mensen voelen dit in hun portemonnee: energiearmoede wordt dat genoemd. Het aantal inwoners in de stad die de eindjes lastig of niet meer aan elkaar kunnen knopen stijgt. Wat hebben inwoners nodig? En hoe kunnen we elkaar helpen? Daarover gaat deze aflevering van De Deelgever.

Deelgevers te gast in deze aflevering:

 • Roelof Bleker, burgemeester van Enschede
 • Wilma van Ingen, directeur-bestuurder van Domijn
 • Evelien van Hattum, initiatiefnemer Stop Armoede 053
 • Maureen Bruintjes, vrijwilliger Stop Armoede 053

 

a a