Veilig wonen

Een veilig thuis is een fijn thuis, toch? Daarom geven we je graag een aantal tips en aandachtspunten om veilig te kunnen wonen. Heb je nog vragen over deze onderwerpen? Dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen of even langskomen op één van onze kantoren.

Heb je vocht en/of schimmel in huis? In veel gevallen kan je daar zelf iets aan doen. Bekijk het filmpje voor meer informatie.

Veel gevraagd over Veilig wonen

Wie bel ik als ik vragen of opmerkingen heb over de schoonmaak van ons gebouw?

Algemeen

In het Veld zorgt ervoor dat de algemene ruimtes mooi schoon zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat iets toch niet helemaal naar wens is schoongemaakt of gewoon nog een beetje extra aandacht nodig heeft. Natuurlijk mag je hierover contact opnemen met In het Veld via 053-4283025. Zo kunnen jullie samen even bespreken wat er misschien nog moet gebeuren.

Hoe ga ik veilig om met gas?

Algemeen

Het is belangrijk om veilig met gas om te gaan. Ruik je een gaslucht in je woning? Open dan alle ramen en deuren. Zet geen elektrische apparaten aan en gebruik geen open vuur. Draai de hoofd gaskraan dicht; dit is een gele knop, hendel of draaiwiel bij de gasmeter.

Komt de gaslucht uit de buurt van de meterkast? Bel dan direct het Nationaal storingsnummer via 0800-9009
Ruik je een gaslucht bij warmtebronnen zoals het gasfornuis of CV-ketel? Neem dan contact op met ons via 053 - 209 2 209. Ook buiten kantoortijden. 

Hoe gebruik ik mijn kelder?

Algemeen

Heb je een kelder? Let op wat je daarin bewaart

Veel woningen hebben een kelder. Superhandig die extra ruimte! Hou wel in de gaten hoe je die ruimte gebruikt. Want je kan er niet alles zomaar in bewaren. Het ligt er natuurlijk aan wat voor kelder je hebt. Is dat een ruimte die onder je huis en onder de grond ligt? Of een ondergrondse fietsenberging in een complex? Hieronder geven we voor die 2 soorten kelders aan wat wel en niet kan. En wat je in de gaten moet houden.

Een kelder onder je huis is een koude, vochtige ruimte
Als je er komt, voel je het gelijk: onder de grond is het altijd nét wat frisser. Dat is ook de reden dat kelders werden gebouwd. Bewoners bewaarden hier vroeger hun voedsel. Nu gebruiken we daar de koelkast voor. En daarom ontstaat er extra opbergruimte in de kelder. Handig, maar dat betekent niet dat je er alles kan bewaren. Want door die temperatuur is een kelder altijd wat vochtiger. Én het kan zijn dat een kelder onderloopt als het grondwater stijgt. Bewaar in je kelder alleen spullen die tegen vocht kunnen. Papier, kleding of elektrische apparaten zijn bijvoorbeeld geen goed idee. En bewaar geen spullen op de grond. Maar zet ze hoog en droog in bijvoorbeeld een stellingkast of op een vlonder. Als je één keer water in de kelder hebt gehad, is de kans groter dat het weer een keer gebeurt.

Regent het hard en/of lang? Hou dan goed in de gaten of je kelder niet onderloopt. Gebeurt dat wel? Meld dat dan bij ons via telefoonnummer 053 209 2 209. En zorg natuurlijk dat je spullen droog staan. Domijn is verantwoordelijk voor de kelder. Maar niet voor de spullen die erin staan.

Een ondergrondse fietsenberging is echt alleen voor fietsen
Want ook deze ruimte kan vochtig zijn. Zonde als spullen daardoor kapot gaan! Zet in een algemene ondergrondse fietsenberging daarom echt alleen je fiets. En geen andere spullen. Staat er water in de fietsenkelder? Meld dit dan aan ons via telefoonnummer 053 209 2 209.

Hoe houden we de gemeenschappelijke ruimtes brandveilig?

Algemeen

In een appartementencomplex deelt u gemeenschappelijke ruimtes zoals de entreehal, galerijen en nissen met uw buren. Vaak staan hier spullen zoals plantenbakken, schoenen, schilderijen en zitjes. Dit is gevaarlijk. Brand kan zich sneller verspreiden. En de spullen staan in de weg als u of uw buren moeten vluchten. De spullen staan ook in de weg als er hulpdiensten langs moeten. Daarom is dat niet toegestaan.

Dit zijn de belangrijkste regels:

  • Zet geen brandbare spullen in gemeenschappelijke ruimtes;
  • Zet uw scootmobiel niet in gemeenschappelijke ruimtes;
  • Houd vluchtroutes altijd vrij.

Dit mag wel:

  • Een schilderij of foto naast uw voordeur. Deze mag maximaal 0,5 m2 zijn;
  • Een deurmat. Ook deze mag maximaal 0,5 m2 zijn;
  • Decoratie van metaal, steen of glas, als ze niet in weg staan. Dat betekent dat er minimaal 85 centimeter loopruimte moet blijven.  

Dit mag niet:

  • Fietsen en scootmobielen;
  • Afval;
  • Een schilderij, foto of deurmat bij uw voordeur, groter dan 0,5 m2;
  • Meubels en decoratie van brandbaar materiaal, zoals hout en kussens.

Twijfelt u of iets wel of niet mag? Neem dan gerust contact op met uw wijkbeheerder via 053 - 209 2 209.

Ook scootmobielen mogen niet in gemeenschappelijke ruimtes staan
Zet uw scootmobiel in uw schuur of berging. Of in uw eigen woning. Kan dat niet? Neem dan contact op met uw wijkbeheerder.

We zoeken dan samen met de gemeente naar een veilige en passende oplossing.

Bekijk voor meer informatie deze flyer. 

Hoe ga ik veilig om met koolmonoxide?

Algemeen

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord: koolmonoxide. Je ziet of ruikt koolmonoxide niet. Maar het is erg gevaarlijk als je dit inademt. Het voorkomen van koolmonoxide kost je gelukkig niet veel tijd en moeite. Door je CV-ketel te laten installeren door een erkende installateur kom je al een heel eind. Zorg ook voor voldoende ventilatie.

En is het aan te raden om een koolmonoxide melder op te hangen bij je CV-ketel of bijvoorbeeld bij een geiser of gashaard én deze regelmatig te laten onderhouden.

Hoe kan ik brand voorkomen?

Algemeen

Veel woningbranden ontstaan door onoplettendheid. Bijvoorbeeld door een vlam in de pan of door een kaars te dicht in de buurt van iets brandbaars te zetten. Hoe eerder een brand wordt opgemerkt, hoe meer tijd je hebt om te vluchten. Een rookmelder kan dus je leven redden.

Sinds 1 juli 2022 zijn we verplicht om rookmelders te plaatsen in onze woningen. In bijna alle woningen van Domijn zijn voor 1 juli 2022 rookmelders geplaatst. Hangen er in jouw huis nog geen rookmelders? Bel of mail ons dan even. Dan maken we een afspraak en plaatsen we alsnog rookmelders.

Wat moet ik doen bij wateroverlast of lekkage?

Algemeen

Heb je last van een grote waterlekkage in je woning? Wat vervelend! Draai direct de hoofdkraan dicht om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Bel daarna met ons via 053 - 209 2 209. Ook buiten kantoortijden. Wij zorgen dat er zo snel mogelijk iemand naar je toe komt.

Voor kleine lekkages, die met een handdoek of emmertje in de hand te houden zijn, maak je gemakkelijk een afspraak voor een reparatie. Een waterlekkage voor de meter (bijvoorbeeld op straat) kun je melden bij Vitens: 0800-0359.

Wat doen jullie tegen hennep (kwekerijen) en drugs?

Algemeen

Domijn hanteert hierin een zerotolerancebeleid. Wij kunnen hier heel kort over zijn: hennep/wiet, drugs, andere (verdovende) middelen of spullen en apparatuur voor het kweken of maken ervan zijn absoluut verboden. Je mag het niet kweken, bewerken,  maken en/of verkopen in of vanuit wat je bij ons huurt. Ook iemand anders daarbij helpen mag niet. Kortom, alle activiteiten waarmee je de Opiumwet overtreedt, zijn verboden.

Wij hebben heirvoor een lik-op-stukbeleid en wij zijn partner bij het regionaal hennepconvenant Oost-Nederland. Wij doen er dan ook alles aan om overlast en gevaarlijke situaties zo snel mogelijk aan te pakken. Denken we dat je de Opiumwet overtreedt? Dan schakelen wij direct de politie in. Een fijn (t)huis voor onze huurders staat namelijk voorop.

Als de politie ontdekt dat je inderdaad de wet overtreedt, dan zullen wij een procedure starten om de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te ontruimen.

Daarnaast heeft een overtreding van het zerotolerancebeleid grote gevolgen. Zo kan je 2 jaar lang geen nieuwe woning krijgen bij de Twentse corporaties (volgens afspraak van het Hennepconvenant).

En eigenlijk geldt dat zelfs breder. Kandidaat huurders moeten bij corporaties een verklaring van goed huurdersgedrag aanleveren. Deze geven wij niet af als je de Opiumwet overtreedt. Hierdoor wordt het heel moeilijk om bij andere corporaties in Nederland te huren. Gewoon niet doen dus.

Heb je het vermoeden dat iemand in jouw buurt de Opiumwet overtreedt? Bel dan met de politie op 0900-8844. Je kan ook anoniem melden via 0800-7000.

Hoe zorg ik voor veilig drinkwater?

Algemeen

Zorg ervoor dat kraanwater van goede kwaliteit blijft. Dit doe je door je drinkwaterinstallatie op de juiste manier te gebruiken. In water dat lang stil staat kunnen bacteriën groeien. De legionellabacterie is daar er één van. Wil je meer informatie en tips om legionella te voorkomen? Klik dan hier.

Hoe zorg ik voor een gezond klimaat in huis?

Algemeen

Eten koken, douchen, was drogen: een gezin produceert gemiddeld twaalf liter vocht per dag. In de zomer is dat geen probleem. Er staat altijd wel ergens een raam open. Maar in de herfst en winter is dit meestal niet zo. Daarom is het belangrijk dat je goed ventileert. Dan gaat het vocht naar buiten en komt er frisse lucht voor in de plaats. Meer tips voor een gezond klimaat in huis? Klik hier

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Algemeen

Asbest is een onderwerp dat altijd veel vragen oproept. In sommige oude woningen zit asbesthoudend materiaal. Bijvoorbeeld in een oud vloerzeil of een oud zelfgebouwd schuurtje. Als jouw woning na 1994 is gebouwd zit er geen asbest in. In woningen van voor 1994 kunnen wel asbesthoudende materialen zijn verwerkt.

Asbest hoeft niet altijd weg
Wanneer het materiaal waarin asbest is verwerkt in goede staat is en niet bewerkt hoeft te worden, is er geen risico voor de gezondheid. Dan hoeft het dus ook niet verwijderd te worden en laten we het in principe gewoon zitten.

Wanneer is asbest wel gevaarlijk?
Risico ontstaat pas wanneer je de vezels inademt die vrijkomen bij het bewerken van asbesthoudende materialen. Bij zagen,
schuren of boren van materialen met asbest is het dus oppassen geblazen. Doe dit dus niet! 

Waar zet ik mijn scootmobiel neer?

Algemeen

Scootmobielen mogen niet in gemeenschappelijke ruimtes staan. Zet uw scootmobiel in uw schuur of berging. Of in uw eigen woning. Kan dat niet? Neem dan contact op met uw wijkbeheerder. We zoeken dan samen met de gemeente naar een veilige en passende oplossing.