Duurzaam wonen

Je hebt er vast wel iets over gehoord in het nieuws: we moeten er met z'n allen voor zorgen dat onze wereld een stukje duurzamer wordt. Een flink stukje! Daarom zijn er klimaatakkoorden opgesteld, gaat het Nederlandse gas eruit én moeten alle woningen CO2-neutraal zijn voor 2050. Een grote opgave! De komende jaren moeten we dus druk aan de slag om duizenden woningen energiezuiniger te maken. Maar hoe pak je dat nou aan? Nou, om dit goed en efficiënt te kunnen doen pakken we tegelijkertijd hele straten aan. Dat betekent dus dat wij geen 'losse' woningen meer verduurzamen. Als jouw straat of complex aan de beurt is, dan laten we je dat ruim op tijd weten via een brief. In die brief lees je ook wat we gaan verduurzamen én wanneer. Zo zijn we samen weer een stapje dichterbij een duurzamere wereld.

Veel gevraagd over Duurzaam wonen

Kan ik mijn woning laten verduurzamen?

Algemeen

Nou, om dit goed en efficiënt te kunnen verduurzamen pakken we tegelijkertijd hele straten aan. Dat betekent dus dat wij geen 'losse' woningen meer verduurzamen. Als jouw straat of complex aan de beurt is, dan laten we je dat ruim op tijd weten via een brief. In die brief lees je ook wat we gaan verduurzamen én wanneer. Zo zijn we samen weer een stapje dichterbij een duurzamere wereld.

Waarom isoleren jullie mijn woning?

Algemeen

We staan allemaal voor de uitdaging om minder energie te verbruiken en minder schadelijke stoffen uit te stoten. Bijvoorbeeld bij het verwarmen van je woning. Om dat voor elkaar te krijgen, worden steeds meer slimme systemen ontwikkeld die onze huizen op een duurzame manier verwarmen. Maar het mes snijdt aan twee kanten. En het is net zo belangrijk om die warmte dan ook vast te houden! Een goede isolatie zorgt daarvoor.

Wat gaan jullie precies isoleren in mijn woning?
Met koude voeten krijg je het nooit warm. Zo werkt dat ook in een woning. Daarom is de vloer één van de onderdelen die we aanpakken als we een huis isoleren. Daarnaast blijft warmte beter in huis door er letterlijk een warme schil omheen te leggen. Dat doen we bij gevel- en paneelisolatie. Ook zetten we de tocht in de kou met raam- en deurisolatie. We plaatsen HR++ glas of zelfs Triple glas in de ramen. En een dikkere deur, die beter sluit door een 3-puntssluiting. In sommige gevallen nemen we ook het dak mee in onze isolatiewerkzaamheden.

Wat merk ik van de isolatie in mijn woning?
Goede isolatie zorgt ervoor dat jouw woning sneller opwarmt. Maar ook dat de opgewekte warmte in de woning langer wordt vastgehouden. Het zorgt dus voor een aangenamer klimaat in jouw woning én het scheelt je stookkosten doordat je woning sneller verwarmt en dit langer vasthoudt.

Mijn woning heeft geen gemetselde muren, maar bestaat uit panelen. Kunnen jullie dit wel isoleren?
Zeker wel! In dat geval spreken we van Paneelisolatie. Dan plaatsen we andere panelen van isolerend materiaal tegen de panelen van jouw woning. Die zorgen ervoor dat er een ‘warme jas’ om jouw woning vormt.

Wat zijn PV-panelen?

Algemeen

PV-panelen is een andere benaming voor zonnepanelen. Dit zijn de panelen die bijvoorbeeld op de daken van huizen liggen, waarmee stroom wordt opgewekt.

Komt mijn opgewekte stroom rechtsreeks uit mijn PV-panelen?
Nee, de stroom die jij opwekt met jouw zonnepanelen wordt omgezet in een omvormer. Dit is een kastje wat meestal op zolder hangt. Dit kastje laat jou ook precies zien wanneer het systeem wel of niet werkt. 

Hoe weet ik of mijn PV-panelen werken?
Brandt het blauwe lampje? Dan werkt alles goed. Is het lampje rood? Dan is er een storing. Het is belangrijk om een storing op te merken. Tijdens een storing wordt er namelijk geen stroom opgewekt.

Wat moet ik doen als de omvormer van mijn PV-panelen een storing aangeeft?
Als er een storing is, neem dan contact op met Energiewacht (voorheen Geas). Het is belangrijk om een storing op te merken. Tijdens een storing wordt er namelijk geen stroom opgewekt.

Hoe weet ik hoeveel stroom ik opwek met mijn PV-panelen?
De energieleverancier stuurt je iedere 2 maanden een overzicht en laat daarin weten:

  • Hoeveel stroom de zonnepanelen opwekten.
  • Wat de huurder daarvan zelf heeft gebruikt.
  • En hoeveel stroom er overbleef en daarom is teruggeleverd.

Wat moet ik doen als mijn opgewerkte energie ineens heel erg afwijkt?
Is het lampje rood en is er een storing? Dan moeten je dat zelf melden bij Energiewacht.

Energiewacht helpt bij storingen en zij controleren regelmatig het systeem. Wijkt de hoeveelheid energie die is opgewekt opeens af? Dan is er misschien wel iets aan de hand. Goed om even contact op te nemen met Energiewacht!

Wat is ventilatie?

Algemeen

Door ventilatie zet je vochtigheid en vervuiling buiten en breng je frisse, schone lucht binnen. Om dat goed te regelen, bestaan tegenwoordig allerlei systemen. 

Waarom is ventilatie belangrijk?
Ventilatie zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in huis goed blijft. Wanneer de luchtkwaliteit slecht is kan dit hoofdpijn, hoesten, chronische verkoudheid, vochtigheid en schimmels in huis tot gevolg hebben. Door goed te ventileren voorkom je deze nare gevolgen.

Op welke manieren kan ik mijn woning ventileren?
Bij Domijn kennen wij drie manieren van ventileren. Natuurlijke ventilatie, Mechanische ventilatie en Balansventilatie. We lichten graag toe wat de drie verschillende manieren van ventileren inhouden:

Natuurlijke ventilatie
Het is belangrijk dat er altijd schone, frisse lucht het huis in kan komen. Daarom moeten de roosters altijd blijven openstaan. Ook is het goed om de roosters regelmatig schoonmaken. Minimaal één keer per jaar. Dat kan met een borstel of stofzuiger. Klepramen kan je een kiertje openzetten als je thuis bent.

Mechanische ventilatie
Als vervuilde lucht wordt afgezogen, is het belangrijk om te zorgen dat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Dat doe je door de roosters altijd open te laten staan. Binnenshuis is het belangrijk dat de lucht goed kan doorstromen. Daar zorg je voor door onder de deur altijd 1,5 cm ruimte vrij te laten. Zo kan de lucht daar gemakkelijk onderdoor stromen. Ook bij mechanische ventilatie is het de bedoeling dat je de roosters in de ramen én de ventielen die lucht afzuigen, schoonmaakt. Minimaal één keer per jaar. Dat kan gewoon met de stofzuiger.

Balansventilatie
Balansventilatie zorgt voor af- én aanvoer van lucht in je huis. Dat zorgt voor een goede luchtkwaliteit. Om dat zo te houden, is het belangrijk om de filters regelmatig schoon te maken. Want met vuile filters loop je kans dat het systeem schimmels en bacteriën je huis in blaast. De filters maak je gemakkelijk schoon met de stofzuiger.

Waarom krijg ik een (zonne)boiler?

Algemeen

In een gasloos huis zorgt vaak een warmtepomp voor verwarming en warm water uit de kraan. Maar elektrisch water opwarmen gaat een stuk langzamer dan met een vlammetje. Daarom installeren we een boiler bij de warmtepomp. Zo is er altijd een voorraad met warm water dat gelijk stroomt als je de kraan openzet.

Wat is het verschil tussen een boiler en een zonneboiler?
Als elektrisch opwarmen lang duurt. Wie of wat kan dan op een duurzame manier alvast een duwtje in de rug geven? Juist: de zon! In een woning die volledig op elektriciteit werkt, installeren we daarom soms een zonneboiler. Dat zijn panelen op het dak, waarin de warmte van de zon het water alvast opwarmt. Het grote voordeel van dit systeem is dat je dit water vervolgens minder bij hoeft te verwarmen. Het resultaat? Sneller lekker warm water uit de kraan én minder energiegebruik!

Hoe werkt een warmtepomp?

Algemeen

Een warmtepomp werkt op stroom. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht óf uit grondwater en verwarmt hiermee je huis en het kraanwater. Hierbij maken we onderscheid tussen twee soorten warmtepompen:

  • Een lucht/water warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. Deze installatie heeft daarom óók een buiten-unit.
  • En een water/water warmtepomp, die warmte uit het grondwater haalt. Een ondergronds reservoir kan hierbij de bron zijn, maar bijvoorbeeld ook PVT panelen. Daarom is er bij deze installatie géén buitenunit.

Merk ik verschil bij het gebruik van een warmtepomp?
De warmte die van een warmtepomp komt, is super comfortabel. Toch is het bést even wennen. Bijvoorbeeld omdat het water dat door de verwarming stroomt ‘maar’ 30 tot 40 graden is. Dat noemen we lage temperatuurverwarming. Minder verwarmen kost minder energie. We horen je vragen: wordt je huis dan wel warm? Jazeker! Want de oppervlakte van de verwarming is veel groter dan de paar radioatoren waar je nu jouw woning mee verwarmt.

Naast dat de warmte van een warmtepomp anders voelt, je ook anders omgaan met het systeem. Een paar punten zijn goed om te weten én om te vertellen:

  • Het opwarmen van je huis gaat veel geleidelijker dan bijvoorbeeld met een CV. Daarom is het niet de bedoeling dat je de temperatuur ’s nachts of als je van huis gaat naar beneden draait. De temperatuur blijft dan altijd behaaglijk. En doordat het systeem zo efficiënt is, kost het nog steeds minder.
  • Omdat het opwarmen zo geleidelijk gaat, is het ook belangrijk om de warmte goed binnen te houden. Daarom worden huizen met een warmtepomp ook extra goed geïsoleerd. Hierin kan jij ook een steentje bijdragen door:
  1. De deuren goed gesloten te houden.
  2. Anders te ventileren: niet heel de dag de ramen open, maar soms even te luchten en verder het ventilatiesysteem zijn werk te laten doen.

Maakt een warmtepomp veel lawaai?
Eerlijk is eerlijk. De buitenunit van een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt, maakte veel lawaai. Daar wilde je als bewoner eigenlijk niet in zitten. Gelukkig zijn de ontwikkelingen snel gegaan. De kasten maken nu veel minder geluid. Nóg een reden om voor deze warmtepomp te kiezen!