Warmtekosten

Woon je in een woongebouw met een gemeenschappelijke installatie voor verwarming en/of warm water? De zogenoemde blokverwarming? Dan betaal je hiervoor elke maand een voorschotbedrag.
Ieder jaar ontvang je vóór 1 juli de eindafrekening over het afgelopen kalenderjaar.

In 2023 ging het vaak over de hoge energieprijzen  
Je kreeg daarom het advies om het maandelijks voorschotbedrag te verhogen. En om zuinig om te gaan met warmte. Omdat je warmte krijgt via blokverwarming, had je helaas geen voordeel van het energieplafond. Maar er is goed nieuws.  
 
De overheid heeft meebetaald aan de eindafrekening  over het jaar 2023
Er is een eenmalige subsidieregeling bedacht om ook jou tegemoet te komen in de warmtekosten. In de bijlage van ISTA ziet je hoeveel je aan subsidie hebt gekregen. Dit staat vermeld achter ‘bijdrage TTB’ (Tijdelijke Tegemoetkoming Blokverwarming). Door deze tegemoetkoming van de overheid is jouw eindafrekening lager. Je betaalt daarom minder bij of krijgt misschien zelfs geld terug.   

Veel gevraagd over Warmtekosten

Wat zijn warmtekosten en wanneer ontvang ik de afrekening hiervoor?

Algemeen

Heb jij in je huuropbouw het kopje "warmtekosten"? Dan is jouw woning aangesloten op het centrale ketelhuis. Dit ketelhuis zorgt voor de verwarming van alle appartementen in jouw gebouw.

Maandelijks betaal je een vast bedrag aan warmtekosten. Maar misschien verbruik jij wel meer óf juist minder dan waar je voor betaald hebt. Daarom geven de meters op jouw radiatoren precies weer wat jij verbruikt. 

Eén keer per jaar sturen we je een brief voor de afrekening van deze warmtekosten. Daarin lees je of je moet bij betalen óf dat je geld terugkrijgt.

Wat kan ik zelf doen aan de stijgende energieprijzen?

Algemeen

1.      Je neemt zelf energie af bij een energieleverancier
De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier, zoals Eneco, Vattenfal of Essent. Als dit voor jou geldt en je hebt vragen over de jaarafrekening, de tarieven of het verbruik, dan raden wij je aan contact op te nemen met jouw energieleverancier. De hoogte van de jaarafrekening en het maandelijkse voorschot is afhankelijk van jouw verbruik en van de prijzen die overeengekomen zijn in het contract. Kun je jouw energiekosten niet betalen, neem dan contact op met jouw energieleverancier om te kijken naar een maatwerkoplossing voor jouw situatie.

2.      Jouw woning wordt verwarmd door een collectieve ketel
Als jouw woning niet beschikt over een eigen cv-ketel, maar wordt verwarmd door een collectieve ketel, bijvoorbeeld stadswarmte of blokverwarming, dan betaal je in de huurprijs een voorschot warmtekosten.

Wij kijken jaarlijks of je voorschot voldoende is of dat we deze voor je verhogen. Wil je zelf graag je maandelijks voorschot verhogen? Dat kan. Stuur dan een mail naar info@domijn.nl of te bel naar 053 209 2 209.

Tip: kook je op gas? Hiervoor heb je een apart contract met jouw eigen energieleverancier.

Waarom wordt mijn voorschot warmtekosten niet naar beneden aangepast?

Algemeen

Het voorschotbedrag voor het warmteverbruik wordt met de afrekening over het jaar 2023 niet aangepast. Over 2023 heb je een subsidie van de overheid ontvangen. Hierdoor was je eindafrekening laag of kreeg je misschien zelfs geld terug. Deze subsidie was eenmalig en krijg je in 2024 niet meer. Wij adviseren je daarom om het voorschot niet naar beneden aan te passen.  

Als je het voorschotbedrag toch wilt aanpassen dan kan dit door een e-mail te sturen naar info@domijn.nl of te bellen naar 053 209 2 209.

Hoe werkt de verdeling van de subsidie?

Algemeen

De regering bepaalde hoe de subsidie over het complex verdeeld moet worden. ISTA heeft dit daarna verrekend met jouw warmtekosten. Door de subsidie betaalt je nu minder per verbruikte eenheid warmte. Dit geldt voor jouw eigen warmte, maar ook voor de leidingafgifte. In een makkelijker gemaakt voorbeeldje*** ziet die verdeling er ongeveer zo uit:  
 
Het verbruik:  
--> in dit voorbeeld heeft iemand 5 eenheden warmte verbruikt.      

  • Zonder subsidie:   
    --> betaalt iemand 10 euro per verbruikte eenheid. De 5 verbruikte eenheden kosten dan 50 euro.   

    10 euro x 5 eenheden = 50 euro  

  • Met subsidie:
    --> betaalt iemand minder per verbruikte eenheid warmte. Één eenheid kost dan nog maar 8 euro. De 5 verbruikte eenheden kosten dan 40 euro. Door de subsidie is de energierekening 10 euro lager.

     8 euro x 5 eenheden = 40 euro  
     

    ***De getallen uit dit voorbeeld zijn niet de echte getallen. Het geeft alleen aan hoe de subsidie verdeeld is. In de brief van ISTA leest u meer over de verdeling zoals de overheid die heeft bepaald.   
     

Waarom krijgt niet iedereen evenveel subsidie?

Algemeen

Dit heeft te maken met hoe de subsidie verdeeld is. De kosten per verbruikte eenheid warmte zijn verlaagd door de subsidie. Hoe meer eenheden warmte iemand heeft verbruikt, hoe meer subsidie deze persoon dus krijgt.

Daar staat tegenover dat de eindafrekening van iemand die veel warmte heeft verbruikt ook hoger is dan van iemand die weinig eenheden warmte heeft verbruikt.   

Kan ik bezwaar indienen tegen hoe de subsidie is verdeeld?

Algemeen

Dit kan alleen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tegen de hoogte van de subsidie kan je bij Domijn geen bezwaar maken.