Stijgende energieprijzen

Op dit moment is er veel aandacht voor de verwachte stijging van de energieprijzen. Deze zijn ongekend hoog. De prijzen voor gas gaan waarschijnlijk met 100% stijgen en elektra met meer dan 50%. Hoeveel het precies is, weten wij helaas ook niet.

Hoe komt dit?
Dit heeft meerdere oorzaken. Eén daarvan is dat wereldwijde vraag naar aardgas veel hoger is. Omdat de wereldwijde economie deze zomer sneller is hersteld van de coronapandemie dan verwacht, is er veel vraag naar energie. Waardoor de gasvoorraden in Europa op dit moment laag zijn. Belangrijke leveranciers van aardgas zoals Rusland en Noorwegen hebben moeite om meer gas te leveren. Onder andere hierdoor is de prijs van gas dus heel hoog.

Veel huurders vragen zich af wat de gevolgen zijn van deze stijging. En welke maatregelen wij treffen. We vertellen je graag in een aantal veelgestelde vragen wat wij en de overheid doen. En natuurlijk ook wat je zelf kunt doen.

Veel gevraagd over Stijgende energieprijzen

Wat kan ik zelf doen aan de stijgende energieprijzen?

Algemeen

1.      Je neemt zelf energie af bij een energieleverancier
De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier, zoals Eneco, Vattenfal of Essent. Als dit voor jou geldt en je hebt vragen over de jaarafrekening, de tarieven of het verbruik, dan raden wij je aan contact op te nemen met jouw energieleverancier. De hoogte van de jaarafrekening en het maandelijkse voorschot is afhankelijk van jouw verbruik en van de prijzen die overeengekomen zijn in het contract. Kun je jouw energiekosten niet betalen, neem dan contact op met jouw energieleverancier om te kijken naar een maatwerkoplossing voor jouw situatie.

2.      Jouw woning wordt verwarmd door een collectieve ketel
Als jouw woning niet beschikt over een eigen cv-ketel, maar wordt verwarmd door een collectieve ketel, bijvoorbeeld stadswarmte of blokverwarming, dan betaal je in de huurprijs een voorschot warmtekosten. Wij adviseren om het bedrag van het warmtevoorschot zo snel mogelijk te verhogen. Heb jij je warmtevoorschot nog niet verhoogd? Dan kan het zijn dat wij dit voor jou hebben gedaan. We doen dit om te voorkomen dat je bij de eindafrekening van 2022 een heel groot bedrag moet bijbetalen. 

Op MijnDomijn kun je gemakkelijk jouw verhoging doorgeven. Klik hiervoor op ‘Warmtekosten | aanvraag’ onder het kopje ‘zelf regelen’. Hieronder vind je ook een tabel voor advies over met hoeveel euro je jouw maandbedrag het best kan verhogen om te voorkomen dat je bij de eindafrekening flink moet bij betalen.

Tip: kook je op gas? Hiervoor heb je een apart contract met jouw energieleverancier.
Ons advies is om ook het maandbedrag bij jouw energieleverancier te verhogen. Neem hiervoor contact op met jouw energieleverancier. 

Wat doet Domijn aan de stijgende energieprijzen?

Algemeen

Als woningcorporatie zorgen we ervoor dat huurders een betaalbare en passende woning kunnen huren. Betaalbaarheid is voor Domijn dus een erg belangrijk uitgangspunt. Domijn is geen energieleverancier en kan helaas geen directe invloed uitoefenen op energieprijzen. De stijgende energieprijzen hebben wel invloed op de woonlasten.

Als je problemen ervaart met de huurbetaling, wel of niet veroorzaakt door de stijgende energieprijzen, dan gaan wij graag daarover met je in gesprek.

Verduurzamen van woningen
Ieder jaar verduurzamen we tussen de 600 en 800 woningen. Dit doen we met meerdere woningen tegelijker tijd. We investeren in het isoleren van woningen en het plaatsen van zonnepanelen. Dit blijven we de komende jaren doen. Als we bij jou aan de slag gaan informeren je ruim van tevoren. 

Het is niet mogelijk om zelf een verduurzaming van je woning aan te vragen. Wel mag je in sommige gevallen zelf een stukje van je huis verduurzamen of verbeteren. Dit noemen wij zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV). Wil je weten wat je wel of niet zelf mag aanpassen in of aan je huis, klik dan hier. 

Kan het dat mijn meter niet goed werkt?
Dat kan. Denk je dat dit bij jou het geval is? Laat het ons weten. Wij geven dan Ista de opdracht om de meters op afstand te laten controleren.

Wat doet de overheid aan de stijgende energieprijzen?

Algemeen

De overheid komt burgers tegemoet door twee tijdelijke aanpassingen in de energiebelasting. Voor een huishouden met gemiddeld verbruik betekent dit een tegemoetkoming van 422 Euro (incl. btw.). Daarnaast heeft het kabinet 300 miljoen Euro gereserveerd voor gemeenten om huishoudens die te maken krijgen met energiearmoede op de korte termijn gericht te ondersteunen bij het verlagen van hun energierekening.

Gemeente Enschede
Vanaf 3 januari 2022 is de gemeente Enschede samen met Alifa een meldpunt gestart voor advies bij hoge energiekosten. Dit meldpunt is bedoeld voor alle inwoners die door de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen moeite hebben met het betalen van de energierekening.

Als je een melding doet, dan word je in contact gebracht met het Budget Advies Team van Alifa.
Je krijgt dan een budget adviesgesprek, en kijken ze goed naar jouw situatie. Aanvullend kun je ook een gesprek met een bespaarcoach krijgen. Die kijkt naar mogelijkheden om in huis te besparen op het energieverbruik. Zo onderzoeken ze samen met jou, of er manieren zijn om beter rond te komen met jouw inkomen.

Vanaf 3 januari kun je het meldpunt op de volgende manieren bereiken:

  • Mailen naar energie@alifa.nl (link stuurt een e-mail)
  • Bellen naar 053 - 200 56 80 (maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 13.00 uur).
  • Via de chatfunctie op www.alifa.nl
  • Door binnen te lopen bij de Wijkwijzer. Kijk op www.enschede.nl/wijkwijzer voor de Wijkwijzer bij jouw in de buurt.

Ook kun je kijken op de site van het Energieloket Enschede.
Je vindt hier vele tips en hier kun je ook in contact komen met een energie- of wooncoach. Een energie- of wooncoach kan samen met jou kijken naar jouw energierekening. En je informatie geven over energiezuinige producten om te besparen op je energielasten. Je kan ze ook bellen op 053-2005575

De energieprijzen stijgen zo snel dat je misschien in de financiële problemen komt. De gemeente Enschede wil er alles aan doen om te voorkomen dat je daardoor uit huis moet of afgesloten wordt van gas, water en elektriciteit. Daarom is er een gemeentelijk noodfonds. Neem contact op met een wijkcoach of kijk op de website van het noodfonds voor meer informatie.

Gemeente Haaksbergen
Huur je een woning in de gemeente Haaksbergen? Op de website www.sterinsamenduurzaam.nl vind je informatie en bespaaradviezen over jouw energieverbruik.

Heb jij geen energietoeslag ontvangen? Maar denk jij wel in aanmerking te komen of heb je hier een vraag over? Dan kan je je gegevens achterlaten via de website: https://mijn.haaksbergen.nl/energietoeslag.

Voor overige vragen over geldzorgen of schulden kan je een mail sturen naar: hulpbijgeldzorgen@noaberpoort.nl.

a a