Wat kan ik zelf doen aan de stijgende energieprijzen?
Algemeen
1. Je neemt zelf energie af bij een energieleverancier
De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier, zoals Eneco, Vattenfal of Essent. Als dit voor jou geldt en je hebt vragen over de jaarafrekening, de tarieven of het verbruik, dan raden wij je aan contact op te nemen met jouw energieleverancier. De hoogte van de jaarafrekening en het maandelijkse voorschot is afhankelijk van jouw verbruik en van de prijzen die overeengekomen zijn in het contract. Kun je jouw energiekosten niet betalen, neem dan contact op met jouw energieleverancier om te kijken naar een maatwerkoplossing voor jouw situatie.
2. Jouw woning wordt verwarmd door een collectieve ketel
Als jouw woning niet beschikt over een eigen cv-ketel, maar wordt verwarmd door een collectieve ketel, bijvoorbeeld stadswarmte of blokverwarming, dan betaal je in de huurprijs een voorschot warmtekosten. Wij adviseren om het bedrag van het warmtevoorschot zo snel mogelijk te verhogen. Heb jij je warmtevoorschot nog niet verhoogd? Dan kan het zijn dat wij dit voor jou hebben gedaan. We doen dit om te voorkomen dat je bij de eindafrekening van 2022 een heel groot bedrag moet bijbetalen.
Op MijnDomijn kun je gemakkelijk jouw verhoging doorgeven. Klik hiervoor op ‘Warmtekosten | aanvraag’ onder het kopje ‘zelf regelen’. Hieronder vind je ook een tabel voor advies over met hoeveel euro je jouw maandbedrag het best kan verhogen om te voorkomen dat je bij de eindafrekening flink moet bij betalen.
Tip: kook je op gas? Hiervoor heb je een apart contract met jouw energieleverancier.
Ons advies is om ook het maandbedrag bij jouw energieleverancier te verhogen. Neem hiervoor contact op met jouw energieleverancier.