Brandveiligheid

Brand overkomt mij niet. Denk je. Toch rukt de brandweer jaarlijks duizenden keren uit voor een woningbrand. Soms raken er alleen spullen beschadigd. Maar helaas vallen er nog steeds ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. 

Elektrische apparaten zijn vaak de oorzaak van een woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit te voorkomen. In het plaatje hieronder vind je een heleboel tips. 

Op www.brandweer.nl vind je er trouwens nog veel meer. 

Veel gevraagd over Brandveiligheid

Hoe kan ik brand voorkomen?

Algemeen

Veel woningbranden ontstaan door onoplettendheid. Bijvoorbeeld door een vlam in de pan of door een kaars te dicht in de buurt van iets brandbaars te zetten. Hoe eerder een brand wordt opgemerkt, hoe meer tijd je hebt om te vluchten. Een rookmelder kan dus je leven redden.

Sinds 1 juli 2022 zijn we verplicht om rookmelders te plaatsen in onze woningen. In bijna alle woningen van Domijn zijn voor 1 juli 2022 rookmelders geplaatst. Hangen er in jouw huis nog geen rookmelders? Bel of mail ons dan even. Dan maken we een afspraak en plaatsen we alsnog rookmelders.

Hoe houden we de gemeenschappelijke ruimtes brandveilig?

Algemeen

In een appartementencomplex deelt u gemeenschappelijke ruimtes zoals de entreehal, galerijen en nissen met uw buren. Vaak staan hier spullen zoals plantenbakken, schoenen, schilderijen en zitjes. Dit is gevaarlijk. Brand kan zich sneller verspreiden. En de spullen staan in de weg als u of uw buren moeten vluchten. De spullen staan ook in de weg als er hulpdiensten langs moeten. Daarom is dat niet toegestaan.

Dit zijn de belangrijkste regels:

  • Zet geen brandbare spullen in gemeenschappelijke ruimtes;
  • Zet uw scootmobiel niet in gemeenschappelijke ruimtes;
  • Houd vluchtroutes altijd vrij.

Dit mag wel:

  • Een schilderij of foto naast uw voordeur. Deze mag maximaal 0,5 m2 zijn;
  • Een deurmat. Ook deze mag maximaal 0,5 m2 zijn;
  • Decoratie van metaal, steen of glas, als ze niet in weg staan. Dat betekent dat er minimaal 85 centimeter loopruimte moet blijven.  

Dit mag niet:

  • Fietsen en scootmobielen;
  • Afval;
  • Een schilderij, foto of deurmat bij uw voordeur, groter dan 0,5 m2;
  • Meubels en decoratie van brandbaar materiaal, zoals hout en kussens.

Twijfelt u of iets wel of niet mag? Neem dan gerust contact op met uw wijkbeheerder via 053 - 209 2 209.

Ook scootmobielen mogen niet in gemeenschappelijke ruimtes staan
Zet uw scootmobiel in uw schuur of berging. Of in uw eigen woning. Kan dat niet? Neem dan contact op met uw wijkbeheerder.

We zoeken dan samen met de gemeente naar een veilige en passende oplossing.

Bekijk voor meer informatie deze flyer. 

Hoe ga ik veilig om met gas?

Algemeen

Het is belangrijk om veilig met gas om te gaan. Ruik je een gaslucht in je woning? Open dan alle ramen en deuren. Zet geen elektrische apparaten aan en gebruik geen open vuur. Draai de hoofd gaskraan dicht; dit is een gele knop, hendel of draaiwiel bij de gasmeter.

Komt de gaslucht uit de buurt van de meterkast? Bel dan direct het Nationaal storingsnummer via 0800-9009
Ruik je een gaslucht bij warmtebronnen zoals het gasfornuis of CV-ketel? Neem dan contact op met ons via 053 - 209 2 209. Ook buiten kantoortijden. 

Hoe ga ik veilig om met koolmonoxide?

Algemeen

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord: koolmonoxide. Je ziet of ruikt koolmonoxide niet. Maar het is erg gevaarlijk als je dit inademt. Het voorkomen van koolmonoxide kost je gelukkig niet veel tijd en moeite. Door je CV-ketel te laten installeren door een erkende installateur kom je al een heel eind. Zorg ook voor voldoende ventilatie.

En is het aan te raden om een koolmonoxide melder op te hangen bij je CV-ketel of bijvoorbeeld bij een geiser of gashaard én deze regelmatig te laten onderhouden.